Curator Stephane Verheye zet tijdens de Fotobiënnale 2023 in Oostende grootmeester Joel-Peter Witkin in de kijker met een overzichtstentoonstelling in Fort Napoleon. Deze expo is een samenwerking met Galerie Baudoin Lebon (Parijs) en Galerie Papillon (Oostende), waar tezelfdertijd een paralleltentoonstelling met werk en werkmateriaal van Witkin plaatsvindt.

De Internationale Fotobiënnale Oostende wil bezoekers waarschuwen dat sommige beelden als schokkend kunnen worden ervaren.

Joel-Peter Witkin is bezig met spiritualiteit en de invloed ervan op de fysieke wereld. De kunstenaar creëert surrealistische taferelen waarmee hij onze vooroordelen over seksualiteit en fysieke schoonheid tracht te ontkrachten. Witkin vindt verlangen in het weerzinwekkende en sacraliteit in het profane. De complexe dualiteit van het leven zit bij hem vervat in een soort schaamteloze vertoningen van mismaaktheid waarvoor hij vaak samenwerkt met mensen die door de maatschappij het liefst van al worden genegeerd. Hij begint elk beeld met het schetsen van zijn ideeën op papier en perfectioneert vervolgens elk detail voordat hij zijn camera pakt. Als de scène eenmaal is gefotografeerd, brengt hij uren door in zijn donkere kamer, waar hij negatieven bekrast en doorboort om uiteindelijk tot een foto te komen die eerder gemaakt dan genomen lijkt – als is ze een schilderij. Zijn eerbied voor traditionele, kunsthistorische iconografie – Witkin is een grote fan van Picasso, Balthus, Goya, Velásquez en Miro – is aan dat laatste ongetwijfeld ook niet vreemd.