Nationaliteit

BE

Locatie

Expo-boot

Kaat Pype is meester in de beeldhouwkunst, maar al tijdens haar opleiding aan het KASK in Gent, verschoof haar interesse steeds meer richting video en fotografie. Vandaag is ze vooral bekend van haar treffende portretfotografie voor onder meer De Standaard en Knack. Met surrealistische knipogen, onnatuurlijke poses en stilistische ingrepen creëert Pype haar eigen wereld. Haar beelden zijn dan al vaak leugens, ze zijn tegelijk ook haar waarheid – hoe zij de dingen ziet, of wat ze zelf wil tonen. Kortom: de perfecte weerspiegeling van hoe haar brein werkt.

Werken

Het Europacentrum mag dan al de skyline van Oostende bepalen, de toren is berucht, maar niet beroemd. Kaat Pype wou daar verandering in brengen door er een toeristische trekpleister van te maken die kan wedijveren met de Eiffeltoren of het Atomium. Althans, dat was de bedoeling. Want toen ze op de 33ste verdieping van de imposante wolkenkrabber bezig was, maakte ze – zonder het toen te beseffen – de laatste foto’s van haar moeder.

“Voor het eerst ervaar ik als maker hoe de waarde van een beeld helemaal kan veranderen. De ommezwaai die ik wou maken met de toren is als vanzelf gebeurd met mijn eigen beelden. De pijn en het verdriet van het verlies is al even groot als de toren zelf. Ik kan er niet omheen. Dit is een oefening als kunstenaar, een oefening in authenticiteit, een oefening in loslaten, in trouw zijn aan jezelf.”

Kaat Pype
Kaat Pype
Kaat Pype