Nationaliteit

NL

Locatie

Zeedijk t.h.v. Venetiaanse Gaanderijen

Aisha Zeijpveld heeft een unieke manier van fotograferen. Op het eerste gezicht zou je denken dat er bij haar werk veel Photoshop komt kijken, maar in werkelijkheid gaat de Amsterdamse fotograaf aan de slag met schaar, karton en wat er op dat moment voorhanden is. Zeijpvelds fotografie wordt gekenmerkt door haar focus op de naaktheid en kwetsbaarheid van haar onderwerpen, maar tegelijkertijd ook op hun kracht en trots. Ze streeft naar het absurde, waardoor haar foto’s op het snijvlak van werkelijkheid en droomwereld liggen, zonder hun helderheid te verliezen. De fotograaf probeert momenten vast te leggen waarop iemand zich niet bewust lijkt van de camera. Dat verreist een wederzijds vertrouwen, wat niet altijd evident is – vooral als je weet dat ze daarnaast ook voortdurend met nieuwe technieken experimenteert. Maar dat laatste is nu eenmaal een essentieel onderdeel van haar creatief proces. Om te voorkomen dat ze eerdere ideeën herhaalt, blijft Zeijpveld grenzen verleggen. Elke fotoshoot is anders, maar opmerkelijk genoeg herken je er ook telkens weer de hand van de kunstenaar in.

Werken

Het portfolio van Aisha Zeijpveld wordt gekenmerkt door uitzonderlijke, conceptuele portretten. Ze vindt een balans tussen naakte realiteit en buitenissig surrealisme met de hulp van aquarelachtige lagen, verfrommelde canvassen, gekantelde spiegels, ongebruikelijke rekwisieten en dito materialen. Kortom: alles wat haar kan helpen om de werkelijkheid te vervormen. Vloeibare canvassen en fotografische trucs creëren de illusie van lichamen die versmolten of verstrengeld geraken in doorgaans zacht gekleurde achtergronden. Haar credo: zie met de ogen, kijk met de hersenen. Wat daar nog het meest opmerkelijk aan is: Zeijpveld laat Photoshop en andere fotosoftware voor wat ze zijn. De menselijke maat prevaleert. En door te experimenteren met de waanzinnigste technieken heeft ze een heel nieuw arsenaal aan mogelijkheden geopend om beelden te creëren. Niet verwonderlijk houdt Zeijpveld ook van de subtiele vervormingen, het stof en de krassen op het oppervlak van elke afgedrukte foto. Die voegen voor haar nog een extra tactiele, artistieke toets toe aan het sowieso al erg hands-on creatieproces van haar werk.

Art direction: Shanita de Vries, Len Rooth, Judith Veenendaal / Styling: Lise de Natris, Renske van der Ploeg / Graphic design: Len Rooth / Hair & Make-up: Pascale Hoogstraate, Charlotte Niketic, Romee Stapel / Props & artefacts: Leonie de Bruin, Sara Ivanyi / Fotografie-assistenten: Mila Dijkema, Emily Koo, Lies Lambregts, Berend van Breda, Alana van der Valk, Edward van Gijn, Timo van Steenvoorden, Nienke Veneboer / Modellen: Kelly Alexandre, Judith Hermarij, Patty Luijt, Sabrina Mareili, Eelco Smits, Sabine van der Vooren, Chanella van Lanen, Fleur van Zonneveld, Julian Vis, Maurits Weebers

Aisha Zeijpveld
Aisha Zeijpveld
Aisha Zeijpveld